jensensfisk.dk

Saturday, 21 June 2025

Intelligent fiskestyring: Fra hav til bord uden spild

Intelligent fiskestyring: Fra hav til bord uden spild

Jeg snakkede med AI eksperterne fra HverdagsAI.dk forleden dag, og vi fik vendt nogle interessante perspektiver på fødevarespild. Min interesse for fisk og bæredygtighed blev for alvor vakt. Hvad nu hvis alle fiskehandlere i Danmark kunne halvere deres madspild? Tænk lige på de mængder protein, der kunne reddes.

Udfordringen ved fersk fisk

Fisk er skidesvært at håndtere i detailhandlen. Den holder sig kort tid. Den lugter, når den bliver for gammel. Og så er der sæsonudsving, som kan drive enhver butiksleder til vanvid. Forestil dig en fiskehandler, der har bestilt 20 kg friske rødspætter til en almindelig onsdag, men så ændrer vejret sig pludselig, folk bliver hjemme, og pludselig står man med fisk, der skal sælges inden dagen er omme.

Den klassiske tilgang

Traditionelt har fiskehandlere gjort, hvad de kunne med intuition og erfaring. „Jeg kender mine kunder,‟ siger de. Men bor vi ikke i en tid, hvor vi kan bruge data mere intelligent? Jo, faktisk!

Algoritmer og fiskeblod

Der findes nu systemer, som kan forudsige salg baseret på vejrudsigter, ugedag, konsekvente sæsonmønstre og meget andet. Algoritmer elsker mønstre. Og fisk følger mønstre. Både i havet og i forbrugerens indkøbsvaner.

Praktiske løsninger i butikken

Smart lagerstyring kan implementeres på flere niveauer. For det første skal man have styr på sine data. Har du nogensinde tænkt over, hvor mange rødspætter du sælger, når det regner en tirsdag i november? Det har den kloge fiskehandler!

Løsning: Dynamisk bestilling

Gennem intelligent lagerstyring kan butikker bestille varerne efter behov. Ikke for meget. Ikke for lidt. Præcist. Sådan.

Dag Vejr Forventet salg (kg)
Fredag Solskin 35
Fredag Regn 22
Lørdag Solskin 42

Værdikæden under lup

Hvem siger forresten, at al fisk behøver at være solgt samme dag? Med korrekt køling og håndtering kan noget fisk faktisk modnes kontrolleret til næstedag uden at miste kvalitet. På den anden side kræver dette viden og udstyr. Men investeringen betaler sig.

Fra madspild til madværdi

Vi kan faktisk også tale om „upcycling‟ af fiskeprodukter. Prøver du at fortælle mig, at dag 2 fisk ikke kan bruges til noget? Det passer jo ikke! Hvis fisken stadig er god, men måske ikke så indbydende til filetering, kan den bruges til:

  • Fiskefrikadeller
  • Fiskesuppe
  • Røget fisk, hvor teksturen er mindre vigtig
  • Fiskesalat med mayonnaise og krydderier, der både smager godt og holder længere

Madspild som forretningsstrategi

Kampen mod madspild kan faktisk blive en konkurrencefordel. Flere og flere forbrugere vælger bevidst butikker, der tager ansvar. Det gælder særligt for premium produkter som frisk fisk. Så hvorfor ikke skilte med det?

Forbrugeruddannelse

Vi skal også lære forbrugerne, at fisk ikke nødvendigvis skal være fanget for 2 timer siden for at være god. En ordentlig håndteret fisk, der har ligget på is i et døgn, kan sagtens være førsteklasses kvalitet. Dette handler om at ændre opfattelser gennem information.

Tænk hvis vi kunne undgå de millioner af kilo fisk, der årligt smides ud fra danske fiskehandlere og supermarkeder? Hvor svært kan det være?

Jeg vil påstå, at den rigtig intelligente fiskehandel ikke blot handler om at sælge fisk, men om at forvalte ressourcer ansvarsfulgt gennem hele kæden. For faktisk er der ikke noget særlig bæredygtigt ved at fange fisk, transportere den, forarbejde den, og så smide den ud. Vel?

Share your comment :